Skip to content

Valley Apartment

Set on the ground floor of an Upper East Side brownstone, this 1600 square foot apartment carried the traits of multiple previous renovations and expansions that merged into an illegible, cumbersome space.

After stripping the space of all of its decorative elements, our primary intervention was the addition of a ‘catwalk’ bridge connecting the two sides of the apartment to form one continuous top floor. The staircase leading down to the lower floor was re-oriented as well, allowing the addition of a sunken library and study area. The project also included a renovation of the private garden, as well as an update of all mechanical systems.

The project’s material palette relies on its indoor-outdoor connection, which is so rare to find in New York. The space’s new minimal palette anchors it in relation to the modernist courtyard apartment typology studied by Johnson, Rudolph, and Durrell Stone.

All books, artwork, glass pieces, and furniture are part of the client’s private collection.

Team
Liza Tedeschi, Daniel Rauchwerger
Location
Upper East Side, New York City
Photography
Stefan Kohli
Furniture
Clients' Own