Skip to content

Hawthorne Studio

Hawthorne Studio, located in a landmark building on the border of Flatiron and Chelsea, is a co-working space for hairstylists and colorists – first of its kind in New York. Designed as an open loft, this project considers the communal potential in a co-working space, using minimal architectural moves.

The design is inspired by Henry Mattise’s colorful paper cut works. In the late 1940s, Matisse turned almost exclusively to cut paper as his primary medium, and scissors as his chief implement – similarly to the hair specialists who inhabit this space and transform hair into shapes and volumes. The generous proportions of the space allowed us to paint large scale murals that are based on Mattisse’s work. The murals are further framed by a set of wooden frames from Douglas Fir – the official state tree of Oregon, where the studio founder was born.

Further inspired by Mattise’s own studio, large monstera plants positioned around the space allow to create different layouts for work, play and gathering.

The project was featured on Dezeen in 2020.

Team
Noam Dvir, Daniel Rauchwerger
Location
Chelsea, New York City
Photography
Nick Glimenakis
Furniture
Client's Own